Facebook-u
Twitter-u
Maline

Uredba o označavanju domaćih prehrambenih proizvoda promoviše autentičnu hranu naše zemlje. Žig najpre za svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i za med.

SVINjSKO meso vrhunskog kvaliteta sa naših farmi, od Nove godine u radnjama će nositi pečat "srpski kvalitet", saznaju "Novosti".

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta. Dokument, koji će početi da važi od 1. januara naredne godine, omogućiće da se u trgovinama postave posebni rafovi za proizvode koji budu poneli ovaj žig. Prve "nalepnice" dobiće svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i med.

Kako se navodi u Uredbi, oznakom "srpski kvalitet" može da se označi samo poljoprivredni ili prehrambeni proizvod, koji se po svom sastavu, načinu proizvodnje i korišćenim sirovinama jasno razlikuje od drugih proizvoda iste kategorije. Proizvod mora da bude napravljen isključivo od sirovina koje potiču sa teritorije Srbije.

- "Kupujmo domaće" više nije floskula ni parola, već to rade i najrazvijenije poljoprivredne zemlje, poput Francuske - priča Milan Prostran, agroekonomista. - Potrebno je podržati domaće proizvode, jer su oni kvalitetniji i sigurniji za potrošače. Uredbu nisam video, ali podržavam tu priču. Moramo i mi potrošači da imamo pravu sliku o onome što kupujemo. Da znamo poreklo mesa i čime se hrane životinje.

Prema rečima Prostrana, mali proizvođači uvek plaćaju ceh u ovoj žestokoj i nemilosrdnoj konkurenciji. Evropska unija ukida kvote za šećer, a za mleko one već ne postoje. Time je urušeno i srpsko mlekarstvo prilično, pa zbog toga ovu akciju treba podržati.

Uredba, koja će početi da važi od Nove godine, namenjena je za označavanje proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, voća, povrća, mesa, žitarica, grožđa, uljarica i meda. Da bi dobio žig sa natpisom "srpski kvalitet", potrebno je da je da proizvođač za te proizvode i donese specifikaciju.

Ona mora, između ostalog, da sadrži i podatke o poreklu i kvalitetu sirovine od koje je napravljen proizvod.

- To će najviše da se odnosi na tradicionalne srpske proizvode - objašnjava Danica Mićanović, samostalni savetnik Privredne komore Srbije. - Da se afirmiše nešto što je posebno i drugačije.

SAMO NAŠE

INDUSTRIJA mesa "Karneks" ima zaokružen sistem, gde se od "njive do trpeze" proizvode svi proizvodi koji su bez GMO. Više od 90 odsto proizvoda je iz Srbije, a samo 10 odsto sirovina se uvozi. Strateški cilj je i da se taj procenat smanji, priča Slobodan Bilić, izvršni direktor u "Karneksu":

- Podrška domaćoj proizvodnji i uzgoju je budućnost ove zemlje i mi kao kompanija nećemo odustati od toga. Okosnica naše proizvodnje su domaće sirovine .

ODSKOČNA DASKA ZA IZVOZ

IDEJA je da se krene sa preradom i proizvodnjom mesa, jer tu već ima nekih najava, ali to važi i za voće, povrće, uljarice i druge poljoprivredne proizvode. Ko bude nosio tu oznaku moraće da ima posebnu karakteristiku i da sirovine dolaze sa teritorije Srbije, objašnjava Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za deklarisanje i kvalitet hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

- Sve što se bude nalazilo u specifikaciji robe biće predmet kontrole - objašnjava Raketić. - Bitno nam je da se naši proizvođači dobro pozicioniraju na domaćem tržištu, a to će da bude odskočna daska i za inostrano.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top