Осигурање.срб

Triglav osiguranje

Facebook-u
Twitter-u
KODIRANA JAJA OD JANUARA 2020: Odloženo uvođenje novih deklaracija!

Primena novog Pravilnika o kvalitetu jaja, koji podrazumeva da svako jaje u prodaji mora da bude obeleženo kodom od niza slova i brojeva koji ukazuju na to kako je uzgajana koka koja ga je snela i na kojoj farmi, odložena je za 1. januar 2020. godine, saznaje Kurir u Ministarstvu poljoprivrede.

Pravilnik je, podsetimo, donet krajem januara, za izvoznike je počeo da važi od 14. februara, dok je ostalim proizvođačima prvobitno ostavljen rok do 1. juna da se usklade sa novim uslovima za klasifikaciju, pakovanje i deklarisanje jaja. Ministarstvo je, kako saznajemo, ovaj rok pomerilo za šest meseci na zahtev domaćih farmera.

Podsetimo, sa novim Pravilnikom o kvalitetu jaja prestaje da važi dosadašnja klasifikacija jaja u sedam klasa (SS, S, A, B, C, D i E), a uvodi se razvrstavanje u dve klase kvaliteta - A i B, pri čemu u prometu mogu biti samo ona A klase, dok su jaja B klase namenjena isključivo za industrijsku proizvodnju.

Dalje, jaja A klase se prilikom stavljanja u promet klasiraju u četiri grupe prema težini - S, M, L i XL, dok će svako jaje na ljusci morati da ima odštampan broj - 0, 1, 2 ili 3, koji ukazuje na to kako je jaje proizvedeno, zatim oznaku države porekla, kao i broj farme na kojoj je jaje proizvedeno.

Iz Poslovne zajednice za živinarstvo potvrđuju za Kurir da su zatražili pomeranje roka jer još nisu spremni da tržištu isporučuju jaja sa potpuno novim načinom deklasiranja.

- Nakon 30 godina rada po jednim pravilima, novi pravilnik uvodi drastično drukačije označavanje za šta je potrebno obezbediti posebne uslove, prostorije i opremu. Rok od pet meseci da se to uradi je kratak, zato smo tražili odlaganje primene pravilnika do nove godine. Tražili smo i da se numerička oznaka proizvođača sa predviđenih 13 skrati na pet cifara, zbog ušteda u štampanju, kao i definisanje još nekih finesa u pravilniku - rekao je Kurir Rade Škorić, direktor Poslovne zajednice za živinarstvo.

On dodaje da je za sledeću sedmicu zakazan sastanak u Upravi za veterinu, zajedno sa trgovcima koji takođe moraju da se prilagode promenama, nakon čega će konačno biti poznato u čemu im je sve Ministartvo izašlo u susret.

ČINJENICE
ŠTA SADRžI KOD NA JAJETU

- broj koji označava način uzgoja koka nosilja
- država porekla (za Republiku Srbiju - RS)
- broj objekta u kome se uzgajaju koke nosilje
Značenja broja o načinu uzgoja
0 - jaja iz organskog uzgoja
1 - jaja iz slobodnog uzgoja (koke imaju stalan pristup otvorenom prostoru)
2 - jaja iz podnog uzgoja (kokoši se drže u živinarniku)
3 - jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja
ČINJENICE
KLASE JAJA PO KVALITETU

A klasa - sveža jaja, stara do 28 dana i čuvaju se na temperaturi do pet stepeni
B klasa - namenjena industrijskoj proizvodnji, prehrambenoj ili neprehrambenoj industriji
OZNAKE ZA TEŽINU
XL - vrlo velika: težine od 73g i veća
L - velika: težine od 63g do 73g
M - srednja: težine od 53g do 63g
S - mala: jaja težine ispod 53g
ČINJENICE
SADRŽAJ DEKLARACIJE NA PAKOVANJU

- datum pakovanja
- klasa jaja i težinska grupa
- rok trajanja
- trgovačko ime ili oznaka
- način uzgoja koka nosilja
- informacija za potrošača da se jaja moraju držati na odgovarajućoj temperaturi
- obrazloženje proizvođačkog koda koji se nalazi otisnut na jaje
- veterinarski kontrolni broj objekta za pakovanje jaja
- naziv i adresa proizvođača i/ili objekta za pakovanje jaja ili prodavca
- broj komada jaja
- način hranjenja koka nosilja
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Vreme u Srbiji

Oblačno

-2°C

Srbija

Oblačno

Vlažnost: 73%

Vetar: 24.14 km/h

  • 03 Jan 2019

    Sneg 1°C -2°C

  • 04 Jan 2019

    Pretežno oblačno 0°C -2°C

Kursna lista

EUR 117.61
USD 105.73
CHF 107.07
GBP 135.84
AUD 72.22
BAM 60.13
HRK 15.8
CAD 80.47

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, agroosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznaj više