Triglav osiguranje

Facebook-u
Twitter-u
KODIRANA JAJA OD JANUARA 2020: Odlo┼żeno uvo─Ĺenje novih deklaracija!

Primena novog Pravilnika o kvalitetu jaja, koji podrazumeva da svako jaje u prodaji mora da bude obele┼żeno kodom od niza slova i brojeva koji ukazuju na to kako je uzgajana koka koja ga je snela i na kojoj farmi, odlo┼żena je za 1. januar 2020. godine, saznaje Kurir u Ministarstvu poljoprivrede.

Pravilnik je, podsetimo, donet krajem januara, za izvoznike je po─Źeo da va┼żi od 14. februara, dok je ostalim proizvo─Ĺa─Źima prvobitno ostavljen rok do 1. juna da se usklade sa novim uslovima za klasifikaciju, pakovanje i deklarisanje jaja. Ministarstvo je, kako saznajemo, ovaj rok pomerilo za ┼íest meseci na zahtev doma─çih farmera.

Podsetimo, sa novim Pravilnikom o kvalitetu jaja prestaje da va┼żi dosada┼ínja klasifikacija jaja u sedam klasa (SS, S, A, B, C, D i E), a uvodi se razvrstavanje u dve klase kvaliteta - A i B, pri ─Źemu u prometu mogu biti samo ona A klase, dok su jaja B klase namenjena isklju─Źivo za industrijsku proizvodnju.

Dalje, jaja A klase se prilikom stavljanja u promet klasiraju u ─Źetiri grupe prema te┼żini - S, M, L i XL, dok ─çe svako jaje na ljusci morati da ima od┼ítampan broj - 0, 1, 2 ili 3, koji ukazuje na to kako je jaje proizvedeno, zatim oznaku dr┼żave porekla, kao i broj farme na kojoj je jaje proizvedeno.

Iz Poslovne zajednice za ┼żivinarstvo potvr─Ĺuju za Kurir da su zatra┼żili pomeranje roka jer jo┼í nisu spremni da tr┼żi┼ítu isporu─Źuju jaja sa potpuno novim na─Źinom deklasiranja.

- Nakon 30 godina rada po jednim pravilima, novi pravilnik uvodi drasti─Źno druka─Źije ozna─Źavanje za ┼íta je potrebno obezbediti posebne uslove, prostorije i opremu. Rok od pet meseci da se to uradi je kratak, zato smo tra┼żili odlaganje primene pravilnika do nove godine. Tra┼żili smo i da se numeri─Źka oznaka proizvo─Ĺa─Źa sa predvi─Ĺenih 13 skrati na pet cifara, zbog u┼íteda u ┼ítampanju, kao i definisanje jo┼í nekih finesa u pravilniku - rekao je Kurir Rade ┼ákori─ç, direktor Poslovne zajednice za ┼żivinarstvo.

On dodaje da je za slede─çu sedmicu zakazan sastanak u Upravi za veterinu, zajedno sa trgovcima koji tako─Ĺe moraju da se prilagode promenama, nakon ─Źega ─çe kona─Źno biti poznato u ─Źemu im je sve Ministartvo iza┼ílo u susret.

─îINJENICE
┼áTA SADR┼żI KOD NA JAJETU

- broj koji ozna─Źava na─Źin uzgoja koka nosilja
- dr┼żava porekla (za Republiku Srbiju - RS)
- broj objekta u kome se uzgajaju koke nosilje
Zna─Źenja broja o na─Źinu uzgoja
0 - jaja iz organskog uzgoja
1 - jaja iz slobodnog uzgoja (koke imaju stalan pristup otvorenom prostoru)
2 - jaja iz podnog uzgoja (koko┼íi se dr┼że u ┼żivinarniku)
3 - jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja
─îINJENICE
KLASE JAJA PO KVALITETU

A klasa - sve┼ża jaja, stara do 28 dana i ─Źuvaju se na temperaturi do pet stepeni
B klasa - namenjena industrijskoj proizvodnji, prehrambenoj ili neprehrambenoj industriji
OZNAKE ZA TE┼ŻINU
XL - vrlo velika: te┼żine od 73g i ve─ça
L - velika: te┼żine od 63g do 73g
M - srednja: te┼żine od 53g do 63g
S - mala: jaja te┼żine ispod 53g
─îINJENICE
SADR┼ŻAJ DEKLARACIJE NA PAKOVANJU

- datum pakovanja
- klasa jaja i te┼żinska grupa
- rok trajanja
- trgova─Źko ime ili oznaka
- na─Źin uzgoja koka nosilja
- informacija za potro┼ía─Źa da se jaja moraju dr┼żati na odgovaraju─çoj temperaturi
- obrazlo┼żenje proizvo─Ĺa─Źkog koda koji se nalazi otisnut na jaje
- veterinarski kontrolni broj objekta za pakovanje jaja
- naziv i adresa proizvo─Ĺa─Źa i/ili objekta za pakovanje jaja ili prodavca
- broj komada jaja
- na─Źin hranjenja koka nosilja
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku autoosiguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top