Facebook-u
Twitter-u
Poljoprivrednici stariji od 70 godina ne mogu da izlaze u svoja polja

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je telefonske brojeve i elektronske zahteve na koje mogu da se jave poljoprivrednici i stočari kojima je neophodno da u vreme policijskog časa budu u svojim poljima, ali to ne važi i za one starije od 65 u gradskim sredinama i starije od 70 u mestima ispod 5.000 stanovnika.

Elektronski zahtevi kojim se traži sloboda kretanja u vreme policijskog časa koji je produžen i važi od 17 do 5 sati ujutru, šalju se Upravi za zaštitu bilja i Sektoru za poljoprivrednu inspekciju, ali to ne važi za sve starosne kategorije, potvrđeno je Južnim vestima u Ministarstvu poljoprivrede.

Zahteve mogu podneti građani do 65 godina koji žive u mestima iznad 5.000 stanovnika i oni do 70 godina koji žive u ruralnim sredinama. Preko 70 ne smeju da izilaze, za njih policijski čas traje 24 sata - kažu u Ministarstvu.

To praktično znači da stariji poljoprivrednici, kojih na jugu Srbije, a naročito u planinskim selima, ima u velikom broju, neće moći da obavlaju svoje poslove.

Poljoprivrednici na jugu Srbije nekoliko dana su bez prave informacije, sajt Ministarstva poljoprivrede nije u funkciji, a za teritoriju Beograda i još 10 okruga određen je samo jedan broj telefona na koji građani takođe mogu podneti prijave.

Brojni pokušaju novinara Južnih vesti da stupi u kontakt sa nadležnima koji obrađuju zahtevi nisu uspeli, telefonska linija 064/8818486 je ili zauzeta ili je broj nedostupan.

Sajt Ministarstva ne radi već nekoliko dana. Ne znam kako će to da funkcioniše, zahtevi se podnose za svaki dan posebno, a mnogima treba izlazak svakog dana. Neki ljudi koji imaju veliki broj stoke. Jedan od problema je i otkup jagnjadi. Nema ko da otkupi, jagnjad je već pristigla, u Pirotskom okrugu verovatno ima više od 1.000 - kaže jedan pojloprivrednik.

Da odluka važi samo za građane kojima je dozvoljeno kretanja, kaže i većnik za poljoprivredu u Vranju Nebojša Stamenović.

Za starije od te granice nije precizirano ništa, za njih važe one mere koje su donešene za građane po starosnoj strukturi, njima je zabranjeno kretenje nevezano da li obavljaju ili ne neku delatnost - kaže Stamenović.


Procedura za poljoprivrednike i pčelare

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede u slučaju da poljoprivrednici tokom zabrane kretanja moraju da tretiraju useve, a posebno radi zaštite od mraza, svako od njih je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan ovde, odnosno na broj telefona 064/8818486.

U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17 do 5 sati, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17 do 5 sati. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova - kaže se u uputstvu.

Stočari su dužni da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju na internet adresi ovde, a dozvola takođe traje za samo jedan dan.

U navedenoj elektronskoj prijavi, neophodno je popuniti sva obavezna polja u cilju dobijanja dozvole za kretanje sa ciljem sprovođenja poslova u stočarstvu (muža domaćih životinja ili lečenje domaćih životinja) - kažu u Ministarstvu.

Kako kažu u Ministarstvu, Ista procedura kao za stočare važi i za pčelare.

Izvor: juznevesti.com

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top