Facebook-u
Twitter-u

Namena osiguranja useva i plodova je zaštita poljoprivrednih kultura od mnogobrojnih opasnosti kojima su izloženi tokom godine.

Predmetosiguranja su:

 •     Žitarice,
 •     Industrijsko bilje,
 •     Povrće,
 •     Voćnjaci i vinogradi,
 •     Mlade voćnjake-vinograde do stupanja u rod,
 •     Usevi i plodovi u staklenicima i plastenicima
 •     Voćno-lozni i šumsko sadni matrijal,
 •     Mlade šumske kulture do navršenih 6 godina,
 •     Livadske trave,
 •     Lekovito i ukrasno bilje,
 •     Vrba za pletarstvo, trska i dr.

Osiguranjem je pokriven gubitak roda - prinosa kao posledica oštećenja – uništenja kulture od osiguranog rizika. Osiguran je deo biljke koji određuje svrhu gajenja; zrno (seme), koren, krtola, plod, kalemovi, reznice, sadnice, krmna masa i dr. Kod žitarica pored zrna (semena) može se posebno osigurati i stablo (slama – kukuruzovina), a kod voća i grožđa stablo i čokot.

agro osiguranje

Gubitak prinosa u proizvodnji useva i plodova osigurava se od sledećih rizika:

 1. osnovni rizici - grad, požar i udar groma.
 2. dopunski rizici - polava, oluja, prolećni mraz, kod voća i grožđa i od rizika posolice.

Premija se plaća na sumu osiguranja koja se utvrđuje na osnovu očekivanog prinosa po jednom hektaru i cene po jednom kg. Suma osiguranja po jedinici površine pomnožena sa ukupnom površinom predstavlja sumu osiguranja na koju se primenjuje premijska stopa.

Osiguranjem useva i plodova osiguranik stiče pravo da naknadi štetu koja nastane kao posledica oštećenja - uništenja useva i plodova od osiguranih rizika. Da bi ostvario naknadu štete prema ugovorenom obimu i visini, osiguranik mora da ispuni sledeće obaveze:

 1. Kod zaključenja ugovora - da osigura sve površine pod usevima i plodovima iste vrste koje poseduje,
 2. Tokom trajanja osiguranja - da plaća premiju osiguranja prema ugovorenim rokovima,

Kad nastupi osigurani rizik - da odmah po saznanju prijavi štetu osiguravaču, pruži osiguravaču sve podatke i dokaze kojima raspolaže radi utvrđivanja uzroka i visine štete; na oštećenim usevima i plodovima se moraju preduzeti, pored redovnih agrotehničkih mera i dodatne agrotehničke mere u cilju ograničenja štetnih posledica.

Premijao siguranja se može platiti u celosti prilikom zaključenja ugovora, uz popust ili u ratama, čija je dinamika dospeća plaćanja usklađena sa dinamikom ostvarivanja prihoda u poljoprivredi

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top